За няколко подземни гаража под НДК, които от десетилетия стоят затворени или не се ползват по предназначение, сигнализира днес Борис Бонев, председател на групата общински съветници от ПП-ДБ-СС в СОС.

"С доклад, който внасяме, започваме разговори с държавата и ръководството на НДК за отдаването на два подземни паркинга на Столичната община. Готови сме да инвестираме средства от общинския бюджет, за да ги ремонтираме и отворим за ползване от столичани", заяви Бонев.

По думите му, под НДК има около 400 места, които се намират в идеалния център и ако се отворят, значително ще улеснят паркирането. Става дума за най-малко два паркинга, които от десетилетия не се ползват по предназначение. 

"Единят подземен гараж е изцяло затворен, а другият се ползва само частично защото по-голямата му част е отдадена под наем. Считаме за недопустимо построени паркинги да стоят затворени при толкова голяма липса на места за паркиране в центъра. Затова започваме процедурата по прехвърлянето им защото транспортната инфраструктура трябва да служи на града, вместо да пустее", категоричен е Борис Бонев.

Според общинските съветници, целта е паркингите около НДК да се управляват от общината и да станат част от Синята зона със същите условия за ползване от гражданите.

Общинският съветник Симеон Ставрев обясни, че това е поредната крачка, която управляващите правят за решаване на проблема с паркирането. "За първи път Столичната община има програма за масирани инвестиции в изграждането на паркинги. Три етажни гаража вече се строят около метростанциите - в "Люлин", "Младост" и "Левски". 

Идентифицирани са и 15 терена във всички квартали на София, на които да се проектират и изградят монтажни паркинги, с които ще удвоим и утроим местата, така че да спрем паркирането по тротоари, зелени площи и детски площадки. Всичко това показва, че ние работим за подобряване на автомобилното движение и паркирането. Днес правим поредна, но със сигурност не последна стъпка за увеличаване на местата за паркиране в София", завърши общинският съветник Симеон Ставрев.