Евентуална бомбена заплаха няма да спре процеса в изборния ден. Това стана ясно от думите на Велин Жеков, председател на Районната избирателна комисия (РИК) във Варна, предаде репортер на "Фокус". Гласуването може да се осуети само ако органите на реда преценят, че има заплаха за живота и здравето на хората - гласуващи и тези, които са в състава на Секционните избирателни комисии (СИК), както и на наблюдатели, застъпници.

Коментарът си той направи по повод зачестилите във Варна случаи на разпратени имейли със заплашителен текст към образователните институции.

15-20 часа преди началото на изборния ден, всички секции, повечето от които са в училища, се запечатват и започва тяхната физическа охрана от страна на МВР.

Днес председателят на РИК-Варна Велин Жеков и областният управител Марио Смърков дадоха съвместна пресконференция, на която отчетоха свършената работа за предстоящите парламентарни избори.

Всичко до момента е осигурено. Днес се провеждат последните обучения на членове на СИК. Има изготвени обучителни клипове за тяхната работа, съобщи Велин Жеков.

Във Варненска област ще има разкрити 653 секции. В 543 от тях ще има и машини за гласуване. 10 ще са подвижните секции, а други 10 ще са ситуирани в болнични заведения и домове за стари хора.

За нуждите на избирателите във Варненска област са пристигнали 406 хиляди хартиени бюлетини. Осигурени са 643 комплекта за видеозаснемане (с телефон, стойка). Видеозаснемане няма да има в домове за възрастни хора, затвори, кораби, извън пределите на България, в здравни заведения и в подвижните секции. Това стана ясно от думите на губернатора Марио Смърков.

Във Варненска област по списък има над 400 000 лица с право на глас. Членовете на секционните избирателни комисии в областта са 5500, а в морския град - 3600 души, Над 1000 са наблюдателите от различните партии и коалиции, регистрирани до момента, стана ясно още от съвместната пресконференция, която се проведе в Двореца на културата и спорта, където се намира Районната избирателна комисия във Варна.