Спешни мерки за подпомагане на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски“ в Козлодуй предприеха от общинското ръководство на крайдунавския град. Лечебното заведение е в тежко финансово състояние, а от кметската управа са категорични, че няма да допуснат болницата да бъде затворена. Това каза за Агенция "Фокус“ Величка Нейчева- директор на Дирекция "Хуманитарни дейности“ в община Козлодуй.

"Общинската болница "Св. Иван Рилски“ в Козлодуй  е на ръба на оцеляването. Лечебното заведение е в тежко финансово състояние и има натрупани дългове към доставчици, неплатени работни заплати и липса на персонал“, заяви Величка Нейчева. Тя посочи, че ръководството на общината и местния парламент от години търсят варианти за оздравяване на болницата, като нееднократно Общината е превеждала средства за покриване на разходи на лечебното заведение, а през февруари 2022 г. на свое заседание местния парламент гласува средства в размер на 140 000 лв. за изплащане на задължения за ток, парно и водоснабдяване на болницата.

"Вчера кметът на община Козлодуй Маринела Николова взе решение отново да бъде подложено на обсъждане и гласуване от Общинския съвет подпомагането на болницата със средства в размер на 80 000 лв.“, уточни Нейчева.

По думите й от години се търсят спасителни варианти за стабилизиране на лечебното заведение, което освен, че е на територията на атомната централа, обслужва и съседните общини- Мизия, Оряхово и Хайредин.

"Към днешната дата положението е критично, най-вече за персонала. На сесията на местния парламент на 31 януари, освен че ще бъде гласувана сумата от 80 000 лв. за подпомагане на лечебното заведение, предвиждаме и средствата за мероприятия, предвидени в проекта на Общинския културен за 2023 г., да бъдат пренасочени за болницата“, подчерта Величка Нейчева.

От своя страна кметът на община Козлодуй Маринела Николова ще дари част от месечното си възнаграждение. Същото ще направи и председателят на ОбС Николинка Тодорова, а общинските съветници от ПП ГЕРБ ще дарят месечните си възнаграждения за януари.

"Надяваме се това да ни даде глътка въздух, като на нас, така и на болницата, за да продължим да търсим дългосрочни решения за оздравяване и стабилизиране на здравното заведение“, коментира още Нейчева и заяви, че водят разговори с АЕЦ "Козлодуй“, която също да подпомогне козлодуйската болница.

Росица ВАЛЕНТИНОВА