Болницата в Добрич е с дългогодишна история, още от времето на така наречения  Дунавски вилает при управлението на Мидхат паша. Сведения за това биват открити в архивни документи, които свидетелстват, че още в онези далечни времена се създават болнични звена и Добрич е един от малкото градове, заедно с Велико Търново и Русе. Тези факти намират по-широка популярност сред обществеността преди половин век, когато болницата в добруджанския град чества 100 години от своето създаване. Любопитните факти припомни проф. Енчо Калчев, който тази година бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Добрич" на тържествена церемония за празника на града в Художествената галерия, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Проф. Калчев е първият лекар, удостоен с високото отличие на Добрич.

"Голяма радост е за мен, защото ставам Почетен гражданин на родния си  любим град Добрич. Създаването на болница още в онези далечни времена е оценка за Добруджа, тази най-плодородна земя. Има развитие тази болница", посочи проф. Калчев в словото си по време на награждаването му. В неговите спомени има случка с ученичка на писателя Йордан Йовков, която той е преглеждал като пациент. Тогава тя му споделяразказва за направена й сложна белодробна операция, което е поредно доказателство за нивото на работа в добричката болница в онези минали времена. Това ниво се поддържа и днес, подчерта проф. Калчев. Още в ученическите му години болницата в добруджанския град е отличена като "национален първенец". Това вдъхновява и много местни жители да изберат професията на лекар. 

По думите на проф. Енчо Калчев времето, когато той работи активно като медик в болницата в Добрич, мнозина определят като своеобразен Ренесанс в здравеопазването - създаден е медицински факултет, броят на добрите специалисти се увеличава, създаден е медицински колеж, който съществува за кратко, първата лапароскопска операция в България е извършена именно в МБАЛ-Добрич през 90-те години на миналия век, а в наши дни болницата се връща към традициите си като водеща болница в неинвазивната хирургия, от месец болничното ръководство е подело политика на привличане и запазване на медицинските кадри чрез въвеждане на адекватно и достойно заплащане на труда им.

Болницата в Добрич е основана през 1866 г. в тежките години на робството. През 1911 г. е построена сега съществуващата сграда, в която до неотдавна се е помещавало Инфекциозното отделение. През същата година с доброволни вноски, събрани от населението, е започнал градежът на нова болница. Проф. Енчо Калчев е един от ръководителите на болницата в нашата съвременност. 

След дипломирането му е назначен в хирургичното отделение на Окръжната болница в родния си град. През периода на управлението му като главен лекар и с неговото пряко участие са надстроени два етажа на старата болница, построен е съвременен хирургически корпус с 600 легла, построен е Диагностично-консултативен център I (ДКЦ - I), започва и изграждането на ДКЦ - II. 

Проф. Енчо Калчев работи като хирург и специалист по анестезиология и реанимация в болницата в Балчик. Специализирал е в няколко държави - Германия, Русия, Франция и Япония. Има над 90 публикации в български и чуждестранни списания и участия в международни научни форуми. 

Жулиета НИКОЛОВА