Празник на източноазиатските култури предстои във Велико Търново. Домакин на второто издание на събитието, което ще се случи на 19 и 20 май, ще е Дворецът на културата и спорта "Васил Левски“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Проявите, включени в програмата, започват в 14:00 часа на 19 май, когато в Спортната зала ще отворят вратите на творчески работилници за деца и ученици. В тях малчуганите и младежите ще могат сами да изпишат послания на един от трите езика /японски, китайски или корейски/, да се включат в направата на оригами или в изрязването на фигури от цветна хартия.

Официалното откриване ще е от 18:00 часа. Церемонията ще включва разнообразни демонстрации, музикални и танцови изпълнения. Гостите ще могат да се насладят на демонстрация на кендо от клуб "Айки“ - Габрово, кейпоп танци, китайски танци, корейски песни. Специален акцент ще е участието на театрална формация "Сенджу“, които ще покажат как се прави японски куклен театър.

На следващия 20-ти май програмата продължава от 10:00 часа с японски солов танц с ветрило, демонстрации на бойни изкуства, танц с меч, японска чаена церемония, дегустация на азиатски специалитети и други изненади.

Организатори на Празника на източноазиатските култури са студенти и преподаватели от Великотърновския университет и Община Велико Търново. Входът към събитието, както и участието в работилниците са напълни безплатни.

Луиза ТРАНЧЕВА