След Нова година се очаква да има социално напрежение. Това каза на пресконференция в БТА – Кюстендил народният представител от  "БСП за България“ Бойко Клечков, предаде репортер на "Фокус“. Депутатът посочи, че изминава поредна година, която не е такава каквато се иска на обикновените хора.

"До преди година имаше пандемия, вече сме и в една сложна международна обстановка, в която на стотици километри от нас се водят военни действия. Те оказва влияние и върху нас – в обществения, политическия и във финансовия сектор. Всичко това дава отражение върху обикновения гражданин в страната. Въпреки всичко, ние от БСП, си имаме политики и виждания. Ние многократно сме се обявили против войната и военните действия. Ние сме за мирно разрешаване на въпросите, свързани с т.нар. военни действия, които се водят на територията на Украйна. Ние сме по-скоро за подпомагане с невоенни действия, чрез помощи за населението и чрез възможността да помогнем на обикновените хора“, заяви Клечков.

Народният представител допълни, че като втори мандат през тази година, групата на "БСП за България“ има основанието да смята, че е последователна, преследва поставените цели, чрез политически решения и вкарване на съответни законопроекти.  

Един от постигнатите успехи е приемането на безплатните детски градини и ясли за родителите. Освен това сред успехите за БСП са и ръстът в минималната пенсия.

"Освен това, наново подходихме по отношение на минималната работна заплата. Нашето предложение беше тя да стане 850 лева. На първо четене законът мина, мина през комисии. Почти всички политически партии успяха да се съгласят да ни последват при избора, но на второ четене това не можа да се случи, защото другите партии в парламента не ни подкрепиха. Това наше предложение остана във времето да се решава. Ние успяхме да направим срещи с профсъюзите, където индикираха това напрежение, което съществува в обществото. Около 500 хил. души в България са на минимална работна заплата, което означава, че те са под социалния минимум след като им направят удръжките. Очакваме след Нова година да има едно социално напрежение в страната“, уточни кюстендилският депутат Бойко Клечков.

Народният представител коментира и регионални теми.

Според него от изключителна важност е довършването на язовир "Кюстендил“ за региона. "Той е започнат преди повече от 30 години, в момента той реално е изоставен. Поставих въпросът и към Министерство на регионалното развитие. Към момента няма никакво движение на финансови средства, не са предвидени такива и в бюджета. Стигнахме до споразумение да се направи обследване на язовира. С областния управител имаме договорка, той е съставил комисия, която ще обследва състоянието на язовира. Това е важно за финансирането, тъй като е свързано с технически параметри, очакваме до края на януари да бъде завършено обследването“, допълни Бойко Клечков.

След това в Регионалното министерство ще стане ясно каква е необходимата сума за довършването на язовира.  Сред приоритетите за кюстендилския депутат е израждането на водопровода Самораново – Бобов дол. Приоритетни въпроси са музеят в Кюстендил, както и довършването на Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора“.

Венцеслав ИЛЧЕВ