Богата тридневна програма подготвят в Елена за Празника на еленския бут, предаде кореспондент на "Фокус“. Деветото издание на събитието започва на 21 октомври, като официалното откриване ще е в събота – 22 октомври.

Сръбската звезда Бобан Здравкович, Володя Стоянов и оркестър "Карандила“ са само част от изпълнителите, които ще се качат на сцената в балканското градче.

Първият концерт ще е от 18:00 часа в петък – с песните на Ивелина Христова на площад "Христо Ботев“. Откриването на Празника на еленския бут ще е от 11:00 часа в събота, а в 12:00 на сцената се качва Володя Стоянов. В 13:00 часа започва изпълнението на музикантите от оркестър "Карандила“. В 17:30 часа своя поздрав към жителите и гостите на Елена ще отправят самодейците от НЧ "Нива – 1898“ от село Балван. Сред гостите на празника ще са и популярните певици Мария и Магдалена Филатови. Концертът на сръбската легенда Бобан Здравкович ще е от 19:00 часа. За финал организаторите са подготвили празнична заря, която ще озари небето над площада.

През целия уикенд ще има много изненади – възстановки на традиционни обичаи, кулинарни изложби и състезания – за деца и възрастни. Традиционната надпревара, която предизвиква гостите, този път ще е под надслов "Неочаквани приятелства“. Записването продължава до събиране на 20 пълнолетни дами и господа. Играта ще е от 14:00 часа в събота. Организаторите уточняват, че участниците ще трябва да прояват сила, съобразителност, артистичност, кулинарни умения и познания, но най-важното е да са с чувство за хумор и да се забавляват.

В последния ден от празника около Бакаловата къща от 11:00 часа ще има кулинарни демонстрации – "Да ви е вкусно и сладко с традиционните еленски гозби!“.

Всички гости на празника ще имат възможност да опитат от уникалния вкус на еленския бут, както и от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините. Празникът на еленския бут е един от емблематичните за региона и привлича гости от цялата страна. Тази година се очаква да има голям много интерес към него, след като последните две издания бяха отложени заради пандемията от Covid-19.