Богата програма подготвят в Свищов за Алековите дни през 2023-а, предаде кореспондент на "Фокус“. Росен Маринов, директор на културната дирекция в Общината в крайдунавския град припомни, че през следващата година ще честваме 160-годишнината от рождението на Щастливеца.

Празничните прояви започват още на 9 януари, когато в къщата музей "Алеко Константинов“ ще стартира двудневен открит урок с ученици от начален курс, пред които музейни експерти и младежи от Търговската гимназия ще разкажат за Алеко и туризма.

На 11 януари /сряда/ от 14:00 часа в зала 1 на Община Свищов ще има среща с проф. д.ф.н. Пламен Антов, който ще представи новата си книга "До Чикаго и назад“ – отвъд пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю“. На следващия ден от 14:30 часа в ХГ "Николай Павлович“ ще бъдат отчетени резултатите и наградени победителите от Националните ученически конкурси "Алеко“ – за рисунка и за есе. Няколко часа по-късно в салона на читалището ще се играе благотворителната постановка "Стъпка по стъпка“, която ще събира пари за ново фототипно издание на "Бай Ганьо“.

Кулминацията на честванията ще е на 13 януари. От 16:00 часа в ХГ "Николай Павлович“ ще бъде открита изложбата "Проверка на зрението“ на карикатуриста Ивайло Цветков. В 17:00 часа от къщата музей на Алеко до паметника на Щастливеца ще има факелно шествие, което ще приключи с общоградско поклонение пред монумента. От 18:00 часа в читалището ще има тържествена церемония-концерт по повод 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов, след което ще бъде награден и лауреата от Международния конкурс за къс хумористичен разказа "Алеко“.

Луиза ТРАНЧЕВА