Богата програма в Ловеч ще отбележи предстоящия Международен ден на театъра на 27 март. Това стана ясно от пресконференция, дадена от директора на културната институция Биляна Петрова, с участието на председателя на "Съюз на артистите в България" Христо Мутафчиев. Основният акцент на "Деня на отворените врати" е новото име на театъра, който ще се казва "Борис Луканов".

"Драматичният театър в Ловеч съществува от 55 години, но сега за първи път ще има свое собствено име -  на големия български актьор Борис Луканов", каза Биляна Петрова.

Програмата започва от 12.00 часа на 27 март, сряда, с изложба във фоайето на театъра. Представени са фотоси, афиши, предмети на известния актьор Борис Луканов (1936 - 2023), който е роден в Ловеч и е трайно свързан с театъра.

Експозицията съдържа и четири костюма от негови спектакли в Народния театър в София и във Варненския театър, където дълги години актьорът играе. Последната му роля в Ловеч е през 2007 г. в постановката "Погрешен адрес" на режисьора Николай Поляков.

На 27 март в двете зали на театъра ще бъдат показани безплатно документални филми за патрона. Сред тях е и филмът "Един младеж на 50“, създаден по повод 50-годишнината на ловешкия театър. В него може да се види интересно интервю с актьора.

Официалната церемония е от 18.00 часа, на която ще присъстват много гости, както и роднини на Борис Луканов.

От 19.00 часа е спектакълът  "В полите на Витоша" от Пейо Яворов с режисьор Крис Шарков. Входът е с билети.

Припомняме, че Борис Луканов е почетен гражданин на Ловеч от 27 януари 1983 г. с мотиви "За заслуги към театралното и филмово изкуство на страната и развитието на културния живот на града“.

Широката публика го помни от многобройните талантливи роли в киното – "Сами сред вълци“, "Мера според мера“, "Дело 205/1913“,  "Борис I“,  "Вездесъщият“  "Порталът“, "Смирен“. Предстои да видим последната му роля  във филма "Плът".  

Председателят на САБ Христо Мутафчиев представи пред журналистите проектът  за интегрирани териториални инвестиции "Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“, в която участва и ДТ - Ловеч.  

По-рано в камерната зала на театъра проектът бе представен и на обществеността. В Ловешкия театър ще има нова озвучителна техника, периферия, художествено осветление и оборудване. Средствата са от ЕС, стойността на проекта е 271 000 лева. На срещата в театъра присъства и заместник-кметът на Община Ловеч д-р Алдин Начков.