Богата културно-музикална програма е подготвила Община Благоевград по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност и празник на града. Събитията за предстоящите чествания бяха анонсирани на пресконференция от зам.-кмета по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, предаде "Фокус".

Любими изпълнители, българска естрада, фолклорни ритми, микс от поп и трап, изложби, редуващи се в три поредни дни на пл. "Македония“ ще направят тържествената програма още по-вълнуваща и незабравима за жителите и гостите на Благоевград.

"Селекция от звездни изпълнители ще се качи на голямата сцена в празничните дни. Първият голям концерт на 23 май ще открият инструменталистите от Биг Бенд - Благоевград с участието на солистите Христина Кацарска и Марияна Костова. Кулминацията на вечерта ще бъде неповторимата Силвия Кацарова, която ще зарадва публиката с вечните си хитове“, каза зам.-кметът Станислав Кимчев.

Празничната програма в навечерието на 24 май ще започне с концерт на състави от НЧ "Никола Вапцаров - 1866“, където по-късно кметът на Благоевград Методи Байкушев ще даде и официален прием за изявени образователни и културни дейци. В Градска художествена галерия ще бъде открита традиционната Обща изложба, по време на която ще бъдат отличени най-добрите изложени творби.

 "Под светлините на прожекторите навръх 24 май ще излязат нашумялата група "Молец“, дует Бисера и Лидия с модерния си аранжимент на фолклорни ритми и младите таланти от музикално училище "Престо“. Община Благоевград тази година е заложила на многообразие от стилове, за да отговори на очакванията на различни поколения. Не пропускайте да се докоснете до любимите си изпълнители и да изживеете едни незабравими и вълнуващи мигове“, с тези думи зам.-кметът призова жители и гости на града да се включат в празника на Благоевград за един от най-светлите български празници.

Честванията за 24 май по традиция ще започнат с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и тържествено шествие на училищата в община Благоевград. В програмата участие ще вземат и деца, и младежи от различни танцови и музикални школи.

Класика и фолклор ще се преплетат на пл. "Македония“ на 25 май, когато сцената ще завладеят емблемата на Благоевград Ансамбъл "Пирин“ и Камерна опера, чийто оркестър, солисти и балет ще представят най-доброто от репертоара си.

За еуфорията около тържествата ще допринесат и абитуриентските дефилета по червения килим пред Община Благоевград.

Два големи Международни фолклорни фестивала ще допълнят колорита на културната програма през м. май. На 17 и 18 май на пл. "Македония“ ще се проведе традиционният фестивал "Шарено цвете“, в който ще се изявят над 800 деца от страната и чужбина. На 31 май и 1 юни отново на същата локация над 1000 участници ще пеят и танцуват във фолклорен фестивал "Мир на Балканите“. Това обяви на пресконференцията д-р Александра Ковачева, зам.-директор на ЦЛТРДБ, която представи най-мащабните събития от програмата Центъра за м. май.