От години Благоевград е известен с многото си студенти, заради наличието на два големи университета в града. Това от своя страна води до наличието на повече места за бързо хранене, както и до функционирането на повече ресторанти и обекти, предлагащи храна за вкъщи. Репортерска проверка на Агенция "Фокус“ установи, че младите хора в областния център предпочитат да си поръчват храна, вместо да си приготвят такава.

Кристиян Вакадинов е родом от Благоевград. Той е студент първи курс, работи в сферата на доставките на храни по домовете. Младото момче споделя, че опитът в работата му показва, че студентите предпочитат да си купуват готова храна, вместо да си пазаруват и готвят.

"Забелязал съм, че много често студентите си поръчват храна от заведенията. Това показва, че си живеят нормално, с достатъчно средства, а не като нашите баби и дядовци с ниските пенсии или като нашите родители, повечето от които са на минимална заплата. Има си студенти, които си живеят охолен живот, поръчват си скъпа храна от елитни ресторанти. Аз лично предпочитам да си взимам неща и да си готвя за няколко дни, за да се събера във възможно по – малък бюджет“, коментира Вакадинов.

Според него 30 лв. биха могли да стигнат на човек, за да се снабди със стоки от първа необходимост. Неговите наблюдения показват, че тези пари биха стигнали, за да си вземем месни продукти от кайма като кюфтета и кебапчета в по – голямо количество, салата и някакъв вид десерт. Месото и бекона казва, че са по – скъпи, но също биха могли да ни стигнат и бихме могли да се вместим в горепосочения бюджет, но подчерта, че всичко това е много субективно и зависи за колко точно човека ще пазаруваме.