Във фокуса на туристите от Иберийския полуостров попадна Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“ представи старата столица на най-голямото международно туристическо изложение в Испания – FITUR. Борсата в Мадрид е сред най-важните в цяла Европа, предназначена както за професионалисти, така и за широката публика. През 2023-а тя привлече над 220 000 посетители.

"За първи път богатото културно-историческо наследство на Велико Търново бе показано чрез VR технология. Чрез добавена реалност гостите на българския щанд можеха да се разходят както из крепостта Царевец, така и из стария град. Екипът ни се срещна и с редица туроператори. Историята, културните събития, фестивалите, традиционният български бит и културата бяха във фокуса и на тяхното внимание, и на останалите посетители на щанда“, разказват от туристическата агенция.

От Регионалния исторически музей в старата столица пък отчитат, че испанските туристи се завръщат във Велико Търново и Арбанаси след пандемията – за 2022-а година те са близо три пъти повече спрямо 2021 година. Целта на участието на FITUR е тази тенденция да бъде още по-силно изразена и през настоящия сезон.