Решение на проблема с липсата на обществен транспорт по ул. "Прилеп" ще потърси заместник-кметът Христо Рафаилов до края на тази седмица. Още утре той ще се срещне с представители на ОП "Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение" (ОП ТАСРУД), "Градски транспорт" и юристите на общината, за да се обсъдят всички възможни варианти. Това стана ясно по време на приемната на заместник-кмета по финансовите въпроси, на която граждани отново поставиха въпроса за отклонения маршрут на автобусна линия №23. По думите им, заради забавените ремонтни дейности по ВиК-инфраструктурата по ул. "Прилеп", от лятото на миналата година в района няма обществен транспорт, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Линия №23 е с променен маршрут и не обслужва спирките между сградата на ВиК и разклона за с. Каменар, оплакаха се гражданите. Според тях домакинствата без личен автомобил, много възрастни хора и ученици трябва да вървят с километри до най-близката спирка "Спартак", без да има изградени тротоари или друга подходяща за пешеходци настилка.

Христо Рафаилов припомни, че ремонтните дейности на ул. "Прилеп" са наследени от предходната администрация. Лично той почти ежедневно получава сигнали за лошото качество на строителните работи, но общината няма лостовете за влияние.

Рафаилов допълни, че Община Варна не може да позволи обслужването на спирките по курса на линия №23 в посочения участък, който не е въведен в експлоатация, поради законови ограничения. Старият маршрут на автобусна линия №23 ще бъде върнат до дни, след като улицата бъде въведена в експлоатация, категоричен беше той.

По време на приемната заместник-кметът Рафаилов беше запознат и с друг транспортен проблем – този с линия №409. Жителите на двете общини – Аксаково и Варна, се оплакват от услугата, която предлага единият превозвач по линията, а именно – чести закъснения, невъзможност за издаване на електронен билет, амортизирани автобуси. Рафаилов увери, че  вече е провел няколко срещи с кмета на Община Аксаково и с областния управител, за да се търсят решения на проблемите с тази линия. Сформирана е работна група по проблема и по темата вече е проведено заседание.

Следващият приемен ден на заместник-кмета Рафаилов е на 30 април. Записванията стават на номер 052 820 310.