87,3% от домакинствата във Великотърновска област разполагат с достъп до интернет в домовете си. Те са с 5,6% повече от миналата година, което нарежда регионът на 13-о място в страната по достъп до електронни комуникации. Това сочат резултатите от проведено изследване на Териториално статистическо бюро – Север, отдел "Статистически изследвания – Велико Търново“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Докладът показва още, че 81% от хората на възраст от 16 до 74 години ползват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Областта е на 10-о място по регулярно ползване на услугата сред 28-те региона на страната, като за сравнение с 2021-а се отбелязва 7% ръст. Активността на мъжете и на жените е съответно 81% и 80%.

Значителни различия, обаче, се наблюдават при образователния ценз на редовно ползващите интернет. Докато 98% от хората с висше образование и 84% от тези със средно образование редовно са част от глобалната мрежа, то 49% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

През последните 12 месеца едва 27% от жителите на региона са използвали интернет за взаимодействие с административни органи и публични институции. Средно за страната процентът е 26%. По този показател жените са по-активни от мъжете.

Луиза ТРАНЧЕВА