Повечето от училищата и детските градини в община Казанлък вече откриха новата учебна година, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Стара Загора. Близо 7800 ученици отново са в клас, а 591 деца ще прекрачат за първи път училищния праг. Те ще учат в общо 33 паралелки в 19 училища. Посещаващите детски градини са около 2600.

Най-възрастният учител в община Казанлък – столетницата Иванка Антонова, бешe гост на тържеството в СУ "Екзарх Антим I“. Тя бе дългогодишен директор на ОУ "Тодор Юлиев“, чийто наследник днес е СУ "Екзарх Антим I“. Преподавала е математика и биология на хиляди ученици през дългия си педагогически стаж. Ученици, учители и родители вместо цветя за първия учебен ден направиха дарение за нуждаещите се хора в Карловско, като инициативата е подкрепена от мното местни училища.

От Министерството на образованието съобщиха, че общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната. За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес.

Такава е ситуацията и за няколко казанлъшки учебни заведения. Въпреки началото на учебната година продължава обновяването на образователната инфраструктура в община Казанлък. Все още текат строителните работи по изграждане на нов корпус на Математическата и "Никола Обрешков“, който се планира да бъде готов до средата на следващата година. Той ще включва 12 класни стаи и ще позволи да бъде въведен едносменен режим на обучение в гимназията. По проект се обновяват и дворните пространства в ОУ "Никола Вапцаров“ и Гимназия "Петко Стайнов“. В ОУ "Георги Кирков“ е извършено укрепване на сградата, заради проблеми с една от подпорните стени.

Рени АТАНАСОВА