Общо 6856 лица са осъдени и санкционирани по внесени в съда актове от прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив през 2022 г. Това става ясно от годишния отчетен доклад на магистратите, представен вчера на събрание от Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив.

Гости на мероприятието бяха Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, членове на ВСС, Камен Михов, завеждащ отдел "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура“ във ВКП, ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ДАНС, гр. Пловдив. На събранието присъстваха магистратите от АП-Пловдив, административните ръководители на окръжните и районите прокурори от апелативната зона, която включва окръжните и районните прокуратури в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.  

Апелативният прокурор Тодор Деянов благодари на колегите си за добрата работа през годината.

От отчетния доклад става ясно, че през 2022 г. прокурорите от апелативния район са осъществявали наблюдение по 45 394 досъдебни производства, като в сравнение с 2021 г. този брой се е увеличил. Наблюдаваните бързи производства са били 4448, а досъдебните производства с предмет наркотични вещества - 2179. През годината на специален надзор от прокурорите от Апелативна прокуратура – Пловдив са били взети 431 дела.

През 2023 г. приоритети в работата на магистратите от апелативната зона ще бъдат разследваните по дела за корупционни престъпления, пътнотранспортни произшествия, трафик на хора, битовата престъпност и др.