Ясни са резултатите от седмия национален конкурс "Да уловиш мига“, който се организира от русенското основно училище "Отец Паисий“, съобщиха от пресцентъра на Община Русе. В инициативата се включиха деца от цялата страна, като те представиха близо 700 авторски фотографии и рисунки. Награждаването се проведе днес в Русенския университет "Ангел Кънчев“, като там през следващите дни ще може да бъде разгледана и изложба, представяща произведенията на всички участвали. Поздрави към организаторите и учениците бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

"Радостен съм, че началото на подобни инициативи бива давано именно от училищата, защото вие сте сред тези хора, които са най-близко до нашите деца и съответно неспирно насърчавате техния стремеж да знаят повече и да бъдат по-добри във всичко, което правят! Ежедневната ви дейност доказва, че е напълно възможно дългогодишните традиции в родната образователна система да бъдат успешно съчетавани с модерни методи и форми на преподаване! Благодаря ви за неуморността и професионализма, с които работите!“, се казва в написаното от Станев до директора на училището Биляна Алексиева и нейния екип. На децата областният управител пожелава да мечтаят и по-често да откриват красотата на света. "Поздравления за ентусиазма и дръзновението ви да се включите в една незадължителна извънкласна инициатива! Вярвам, че подобни начинания ви изграждат като достойни личности, които освен че могат да се справят с предизвикателствата на съвременния свят, могат и да открият редица възможности за реализация на своя потенциал!“, допълва още той.

От своя страна кметът Милков пожелава здраве, енергия и дръзновение на директора и екипа на училището, с които да продължават да насърчават най-младите членове на обществото ни да се изявяват и да търсят красивото в заобикалящия ни свят. Той определя инициативата като достойна, тъй като благодарение на нея традициите се съхраняват успешно, а също е посветена и на наближаващия патронен празник на учебното заведение.

21 деца бяха отличени за своите рисунки, а 10 за фотография. За първи път бе връчена и награда в памет на Яница Карачорова, която е учила в ОУ "Отец Паисий“. Във възрастовата група между 7 и 10 години първите три места

бяха съответно за четвъртокласничката Иванина Славчова от Начално училище "Ст. Доспевски“ в Самоков; второкласничката Тиана Атанасова от ОУ "Отец Паисий“ в Русе и третокласника Александър Раванов от бургаското ОУ "Любен Каравелов“. Във втората възрастова група победител стана шестокласникът Тони Гьокдемир от СУ "Й. Йовков“ в Кърджали. Второто място бе отредено за петокласничката Грозданка Димитрова от училище "Христо Ботев“ в гр. Стамболийски, а на трето място бе класиран петокласникът Кристиян Петров от ОУ "Отец Паисий“ в Русе. В третата възрастова група своеобразният златен медал отиде при десетокласничката София Гошева от Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград. Втора стана дванадесетокласничката Християна Бикова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "А. Попов“ във Велико Търново, а трета четиринайсет годишната Дарина Николова от ЦПЛР в София. Журито отреди и едно първо място за школа. То отиде при СУ "Св. Климент Охридски“ в гр. Добрич. Бяха връчени и шест поощрителни награди на ученици. Съответно това бяха третокласничката Виктория Алдемирова от Начално училище "Ст. Доспевски“ в Самоков; първокласничката Тея Драганова от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“, намиращо се в село Ряхово, област Русе; седмокласничката Йоанна Атанасова от СУ "Васил Левски“ в Ардино; петокласничката Анита Стоянова от училището, организатор на конкурса, десетокласничката Джайа – Раде Дейвис от Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград и шестнайсет годишнината Сияна Васелич от ЦПЛР в Бургас.

Колкото до класирането в категория фотография първото място отиде при петокласника Мартин Анков от ОУ "Любен Каравелов“ в Попово. Второто място бе присъдено на деветокласничката Виктория Пламенова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чолаков“ в София. На трето място се класира деветгодишната Славина Найденова от Начално училище "Любен Каравелов“ в гр. Съединение. Бяха раздадени и шест поощрителни награди на: десетокласничката Ивана Зафирова от Кърджали; на единайсетокласничката от СУ "Д. Дебелянов“ в Белене Веселина Иванова; осемнайсетгодишния Иво Митов от Професионалната гимназия по битова техника в Пловдив; третокласничката от III ОУ в Гоце Делчев Ивайла Павлова; четвъртокласника Румен Митов от ОУ "Христо Ботев“ в село

Търнава и първокласничката Леа Гашич от Начално училище "Отец Паисий“ в Пазарджик.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите също отличиха участници в двете категории. Повече информация може да бъде намерена на уеб сайта на ОУ "Отец Паисий“.

Журито, което определи победителите, бе съставено от трима членове – фотографът Петър Стаменков, художниците Божидар Шенков и Румяна Радева, а председател бе също художникът Анета Манева.

В понеделник в училището ще се проведе и Ден на отворените врати, който освен към бъдещите ученици, е насочен и към бивши възпитаници на школото и родители. Инициативата е част от тържествата по случай 156-ата годишнина от основаването на учебното заведение.