Близо 700 души посетиха Националната астрономическа обсерватория "Рожен“ в Деня на отворените врати, който се проведе на 23 юни – Петдесетница. Това съобщи за "Фокус“ директорът на обсерваторията, доц. Никола Петров. "Ние съчетаваме този ден и с празника Петдесетница. Точно до обсерваторията има параклис "Света Троица“ и на него идват много местни хора. Така и местните и туристите се включиха в Деня на отворените врати. До новия телескоп нямаше много посещения, защото той е роботизиран и има много малко пространство при него и трудно влизат повече от 6-7 човека там“, поясни доц. Петров.

Той уточни, че дежурните астрономи през целия ден са отговаряли на въпросите на посетителите. Те ги запознаха дейността на обсерваторията и с 2-метровия телескоп, най-голямото от петте наблюдателни съоръжения в НАО Рожен. Астрономите разказаха и за научните задачи, по които се работи в момента в обсерваторията, както и с перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Припомняме, че на 1 юли 2023 г. официално бе открит най-новият, 1,5-м телескоп "AZ 1500“, изграден по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Наблюденията в звездното небе от него се осъществяват без присъствието на оператор и в напълно автоматизиран режим.