Месец след откриването на обновения и модернизиран планетариум в Смолян, интересът към него е много голям. Това съобщи за "Фокус“ директорът на звездната институция Цветелина Генчева. "До момента са минали около 5000 посетители и допълнително ще около 2400 деца и ученици от общината. Те посещават планетариума в рамките на кампанията на кмета Николай Мелемов, в която всяко едно дете, учещо в община Смолян има право да посети веднъж планетариума безплатно. Кампанията продължава докато не минат абсолютно всички деца, за да се насладят на поне една прожекция. Интересът е голям и сега заради априлската ваканция на децата. До следата на месец април сме резервирани почти на 100 % от много туроператорски агенции и от училища не само от община Смолян, а от цяла България – пътуващи семейства, деца, организации и други“, поясни Генчева.

Тя отбеляза, че от днес в планетариума пускат и нова прожекция, която се нарича "Две малки парченца – невероятният телескоп“. "Това е история за изобретяването на телескопа. Тя проследява двама студенти, докато общуват с жена астроном на местно звездно парти. По пътя учениците научават историята на телескопа от модификациите на Галилео до детски далекоглед – с помощта на две малки парчета стъкло, чак до изстрелването на космическия телескоп Хъбъл на NASA/ESA. Тази прожекция ни разкрива чудесата и откритията, направени от астрономите през последните 400 години“, посочи Генчева и допълни, че подготвят и още прожекции.

Директорът на планетариума допълни, че все още търсят физици за работа. "За съжаление физиката е доста специфична наука и все по-малко хора имат интерес да я изучават. За щастие се намират и такива завършили физици. Екипът на планетариума се попълва с млад физик, които ще работи при нас. Търсим и се надяваме още физици да ни потърсят, за да може да удължим работното време и да работим през цялата седмица“, изрази надежда Генчева.