В ОДМВР – Смолян, е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността на гражданите , охраната на изборните книжа и машините за гласуване, транспортирането им и охраната на избирателните секции за безпроблемното протичане на изборите за Народно събрание на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

В Смолянска област ще бъдат ангажирани с охранителна задача около 495 служители на МВР, в това число са служители на ОДМВР, РДПБЗН, РДГП – Смолян и ЗУЖ-Пловдив.

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.