Остават три дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5%, но не повече от 500 лв. при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 31 март данъка за довнасяне, намален с отстъпката, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от офиса на НАП в Смолян.

Най-лесно и бързо плащането, за което не се дължат такси, се извършва чрез т.нар. "виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП.

Към момента 56% от приетите данъчни декларации за доходи са постъпили онлайн – 3570 с ПИК и още 500 с електронен подпис. Общият брой на подадените формуляри е близо 7 200.

В същото време нарастват и платените данъци от физически лица в област Смолян. Близо 5,5 млн. лв. са внесените данъци върху доходи от началото на тази година до момента, близо 4.5 млн. лв. са били за същия период на 2022 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП - https://nra.bg/ или на телефони: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.