С празнично шествие на образователни и културни институции в Търговище започнаха проявите, посветени на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Близо 4000 участници се включиха в шествието, което премина от I ОУ "Христо Ботев“ до площад "Независимост“. То бе предвождано от Духовия оркестър "Васил Абрашев“ към Община Търговище. В него се включиха и кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Гергана Цонева, председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров, ръководният екип на Общината, общински съветници, почетни граждани на Търговище.

По централния площад "Свобода“ преминаха представители на детските градини в Търговище. 12 общински детски градини и една частна функционират в града ни. В тях се обучават и възпитават над 1700 деца, на възраст от 2 до 7 години. С тях работят 160 учители и педагогически специалисти. След тях преминаха представители на културните институти и сдружения.

И през тази година в шествието се включиха учители от общинските училища в селата. Това са представители на училищата във Вардун, Голямо Ново, Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско, Надарево, Подгорица.

Фанфарният оркестър към I ОУ "Христо Ботев“ предвождаше блока на учители и ученици от 13 образователни институции от града ни. След тях преминаха и представители на музикални школи, танцови състави и самодейци от читалищата в общината.

По традиция, в края на шествието, на площад "Свобода“ се изви и голямо празнично хоро, в което се включиха стотици граждани.

Празничната програма продължава в 18.30 ч., на площад "Свобода“, с дефилето на зрелостниците от випуск 2024 г. По червената пътека на централния площад ще преминат 379 абитуриенти от 9 училища в Търговище.

Схемата за разполагане на различните училища и реда на преминаване са публикувани в сайта на Общината.