387 деца, ученици и възрастни се включиха в есенния дял на кампанията "Движи се и победи“ във Велико Търново. От Регионалната здравна инспекция в старата столица припомнят за "Фокус“, че инициативата се проведе в дните между 8 и 22 октомври. По трите маршрута до парк Ксилифор, до Преображенски манастир и до манастира "Св. св. Петър и Павел“ преминаха общо 265 жени и 122-а мъже. Организирано участваха и седем училища, както и възпитаници и ръководители от Центровете за настаняване от семеен тип в старата столица. В рамките на акцията е измерено кръвното налягане на 151 души (126 жени и 25 мъже), на възраст от 37 до 86 години. При 39 лица (25,82%) е установено кръвно налягане с повишени стойности (равни или над 140/90 мм живачен стълб).

Днес бяха наградени и победителите в есенния дял на тазгодишната кампания. Бяха раздадени десетки ваучери от магазини за спортни и туристически принадлежности, като бяха отличени най-активните, най-малките, най-големите, имаше и специална награда за активно семейство.

Целта на "Движи се и победи“ е да подобри и укрепи здравето на населението във Великотърновска община. Тя се организира за двадесета поредна година от РЗИ – Велико Търново, Общината, Туристическо дружество "Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА