2 940 антични бронзови монети, задържани от митнически служители на "Капитан Андреево" и спасени от контрабанда, бяха предоставени на Република Турция, предаде репортер на "Фокус". 

Монетите са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички монети са от периода ІІ-І век преди Христа и са колективна находка от античния град Амисос, разположен на територията на Република Турция. 

"Монетите са задържани през 2018-а година при проверка на товарен автомобил, влизащ в България от Турция. Намерени са в т.нар. "долапи" - това са фабрични кухини на товарното помещение на кабината, където се съхраняват инструментите и личните вещи на шофьора. Там са открити 3 пластмасови бутилки, където са се намирали монетите. Те са били увити в мръсни парцали, за да бъдат прикрити", обясни Красимир Фучеджиев, зам.-директор на Териториална дирекция "Митници" - Бургас.

Наказателното производство е завършило с осъдителна присъда - превозвачът е получил "лишаване от свобода" за 3 години с изпитателен срок от 4 години. Получил е и глоба в размер на 20 000 лева. 

Няма информация за получателя на пратката, но е установено, че монетите е трябвало да достигнат Германия. 

Зам.-директорът посочи, че аналогичен случай е имало и през 2019-а година.

Днес откритите монетите бяха предадени на Министерството на културата и туризма на Република Турция, съгласно Споразумението между двете правителства за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности. 

"Сътрудничеството в тази сфера между България и Турция трябва да бъде за пример на целия свят. Вярвам, че така ще можем да предотвратяваме подобни действия и за напред", заяви директорът на Дирекция "Борба с незаконния трафик" в Министерството на културата и туризма на Република Турция. 

Тристранният протокол за предаване и приемане на спасените от контрабанда  монети днес беше подписан от страна на Агенция "Митници“ от г-жа Соня Безиргянова – Николова - началник на сектор "Разпореждане с отнети и изоставени в полза на държавата стоки“ в ТД Митница Бургас. От страна на Министерство на културата протоколът подписа д-р Мария Арбова - Демирева, ръководител на Регионален инспекторат за опазване на културното наследство – Център за регионално планиране Бургас, Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата.

Протоколът за приемане на монетите от Република Турция подписаха г-жа Зейнеп Боз - директор на дирекция "Борба с незаконния трафик“, Министерство на културата и туризма на Република Турция и г-жа Бурчу Йоздемир - началник на отдел "Борба с международния трафик“, Министерство на културата и туризма на Република Турция.