2 940 антични бронзови монети, които са задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево и спасени от контрабанда, ще бъдат предадени на Република Турция, съобщиха от Агенция "Митници". 

Монетите са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички монети са от периода ІІ-І век преди Христа и са колективна находка от античния град Амисос, разположен на територията на Република Турция. 

Със заповед на директора на Агенция "Митници“ те се предоставят безвъзмездно на Министерство на културата съгласно чл. 239, ал. 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Република Турция в изпълнение на Споразумението между правителствата на Република България и Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Процедурата включва подписване на тристранен протокол за предаване и приемане на монетите между представители на Агенция "Митници“, Министерство на културата и дипломатически представители на Република Турция. Предаването ще се състои на 10 януари т.г. в сградата на Териториална дирекция Митница Бургас.