28 нови случая на варицела са регистрирани във Великотърновска област за седмица. Данните са от доклад на Регионалната здравна инспекция, предаде кореспондент на "Фокус“. Заболелите са от Великотърновска община /трима/, Горнооряховска община /четирима/, община Златарица /трима/, община Полски Тръмбеш /15/ и община Свищов /трима/. Заразените с варицела в региона от началото на годината са над 200, като пикът е бил в седмицата между 23 и 29 януари, когато случаите са били 40.

Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. Тя се причинява от варицела-зостер вируса. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици. Симптомите включват характерен обрив, който започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Обривите се появяват най-често  по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж. Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват в къщи като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривните елементи, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация. 

В седмицата от 6 до 12 февруари в областта са отчетени още по три случая на ентероколит и туберкулоза, двама заразени с COVID-19 и 40 души с остри респираторни заболявания.

Луиза ТРАНЧЕВА