Близо 280 000 дървета ще бъдат залесени на територията на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян. Това стана ясно на пресконференция по проект "Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги на територията на Южноцентрално държавнo предприятие“ по приоритетна ос 3 "Натура 2000 и биоразнообразие" на ОП "Околна среда 2014-2020г.", предаде репортер на "Фокус“.

Директорът на предприятието, инж. Здравко Бакалов заяви, че МОСВ е предприело кампания, заедно с ЕК за залесяване до 2030 г на 100 млн. дървета, а приносът на ЮЦДП ще бъде около 280 00 дървета. Договорът по проекта е подписан през декември 2022 г. и той вече се изпълнява. Предприятието се разпростира на голяма площ, който има територии от 100 до близо 2000 метра надморска височина, в които ще се извършат различни дейности.

Ще се залесяват както широколистни, така и иглолистни дървета в почти всички 35 поделения на ЮЦДП – Смолян. Превес имат широколистните и най-вече тополовите култури, които ще бъдат залесени по поречието на река Марица. На територията на област Смолян залесяване ще се извърши в районите на Златоград и Доспат, уточни инж. Бакалов.

Ръководителят на проекта, инж. Емил Комитов заяви, че стойността му 6 471 768, 70 лв., крайният срок за изпълнение е 31 декември 2023 г. Основната цел на проекта е да допринесе за подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и да се подпомогнат екосистемните услуги, предоставяни от горите на територията на ЮЦДП – Смолян, чрез прилагане на лесовъдски практики, дейности по залесяване, популяризиране значението на горите зае околната среда и човека, както и дейностите по възобновяване на българската гора.

В проекта са предвидени лесокултурни дейности като почистване на площи за залесяване – 95,56 хектара, почвоподготовка – 147 хектара, залесяване – 153,5 хектара, попълване и отглеждане на култури – 40,527 хектара, ограждане на култури, отгледни сечи без материален добив, подпомагане на естествено възобновяване, както и събиране, обработка и съхранение на горски репродуктивни материали.

Ще се извършат и ремонти на няколко сгради, сред които такива на няколко разсадника, както и на шишаркосушилня в Чепеларе, която е построена през 50-те години на миналия век. Предвижда се и доставка и инсталиране на автоматизирано оборудване за добив на семена от горско-дървесни видове с голям капацитет.

Ще бъде изградено и капково напояване върху площ от 14,6 хектара на територията на ДГС – Асеновград.

По проекта ще има и доставка на техника, като специализирани трактори с прикачен инвентар, телескопични кастрачки, ножици за маточници, фреза за раздробяване на дънери, бензиномоторни триони, мотоблок-фрези, мулчер, хидромотор със свредло, моторни свредели и храсторези.  

Нели ГЕРГЬОВСКА