Близо 200 ученици от общо шест училища посетиха Съдебната палата във Велико Търново в Деня на отворените врати, който беше днес. От Апелативна прокуратура - Велико Търново припомнят за "Фокус", че възобновиха инициативата след тригодишно прекъсване заради COVID-19.

Мероприятието бе открито с кратки встъпителни речи от съдия Христина Даскалова, зам.-административен ръководител и зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново и от прокурор Светослав Калчев , зам.-административен ръководител и зам.-апелативен прокурор.

С функциите на отделните служби и администрацията в Районен съд – Велико Търново запозна ученици от СПГИ "Д-р Петър Аладжов" и ПМГ "Васил Друмев" съдебният администратор на ВТРС Ваня Филева. Пред младежите от двете учебни заведения, съдия Младен Димитров, административен ръководител и председател на Районен съд – Велико Търново и съдия Кирил Хаджитанев, зам.-председател на същия съд, обясниха видовете наказателни и граждански дела, разглеждани пред първоинстанционния съд, а районният прокурор Тихомир Шабов и следовател Теменужка Атанасова обясниха ролите на прокурора и следователя в наказателните производства. Учениците задаваха множество въпроси, като особен интерес проявяваха младежите от Старопрестолната гимназия по икономика, които се обучават в специалност "Съдебна администрация" и не за пръв път посещават Районен съд – Велико Търново.

Ученици от от СУ "Емилиян Станев", СУ "Вела Благоева" и Американския колеж "Аркус" участваха в среща-разговор със съдия Димо Колев от Окръжен съд – Велико Търново, прокурор Таня Катрева от Окръжна прокуратура и следовател Венцислава Ангелова и мл. Следовател Драгомир Марков от Окръжния следствен отдел в старата столица. Младежите бяха запознати с общото устройство на съдебната власт, функциите на съдията, прокурора и следователя и също имаха възможност да задават въпроси, като проявиха особен интерес към престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, към делата по Семейния кодекс и към размерите на наказанията за различните видове престъпления.

Зам.-председателите на Апелативен съд – Велико Търново съдия Христина Даскалова и съдия Корнелия Колева се срещнаха с ученици от ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий" в съдебната зала на ВТАС. Учениците имаха възможността да научат от тях повече за съдебните производства по наказателни и граждански дела, за структурата и йерархията на съдилищата в рамките на системата за обжалване, за необходимата професионална подготовка и обучение за тези от младежите, които имат интерес да станат юристи и в частност съдии, за спецификите на съдийската работа и др. Марияна Тодорова, завеждащ служба "Деловодство“ в Апелативен съд – Велико Търново запозна младежите с работата на деловодителите и съдебните секретари и с правилата за администриране на дела, като младежите имаха възможност да видят как изглеждат реалните съдебни дела. Възпитаниците на профилираната хуманитарна гимназия бяха запознати и със структурата и функциите и на останалите органи на съдебната власт в Съдебната палата.

Пред деца от начален курс на обучение в СУ "Вела Благоева", зам.-председателят на Окръжен съд – Велико Търново съдия Ивелина Солакова представи адаптирана презентация за развитието на законите в човешката история, а прокурор Румяна Ирманова, от Апелативна прокуратура-Велико Търново ги запозна с функциите на Прокуратурата и ролята на прокурора. За децата бяха подготвени и лакомства и късметчета, всяко от които съдържаше сентенции от древната мъдрост на античните римляни и гърци.

Всеки от учениците от шестте учебни заведения, посетил Съдебната палата в Деня на отворените врати получи и специална грамота.

Посетителите в Деня на отворените врат имаха възможност да разгледат и сбирка от стари книжа, документи и дела, съхранявани в архивите на трите съдилища в Съдебната палата.