Близо 200 търговци от над 25 града в страната са потвърдили своето участие в 133-то издание на Врачанския есенен панаир, който по традиция се открива на 14 септември. Това каза за радио "Фокус“ Радосвета Крумова- главен експерт "Култура“ в Община Враца. Тя уточни, че в изложението на български стоки ще се включат производители на екологични продукти, десетки занаятчии, а любителите на изкуствата ще имат възможност да разгледат бродирани народни носии, реплики на старинни накити, ръчно изтъкани изделия, сувенири от ковано желязо, дърворезба и много други. "По време на панаира ще се проведе и Фермерски пазар, на който ще се предлагат разнообразни натурални продукти и традиционни български ястия“, допълни Радосвета Крумова. По думите й Врачанския есенен панаир ще бъде открит от легендарния вокал на Deep Purple и Rainbow- Джо Лин Търнър, и рок-група “Ахат“. Музикалният спектакъл започва от 20.00 ч. на 14 септември на панаирната сцена пред стадион "Христо Ботев“.

"На 15 септември от 19.30 културната програма продължава с концерт на рапъра 100 кила. На 16 и 17 септември жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на спектакъла "Опасен чар“ с песните на Тодор Колев, в изпълнение на Филип Аврамов и група "Акага“ и концерт на родната група "Диана Експрес“, а на 18 септември панаирът ще бъде закрит от Берковската духова музика“, допълни още Радосвета Крумова. Тя посочи, че освен вечерните концерти Община Враца организира и съпътстваща програма, в която екипът на Младежки център-Враца е подготвил игрите "Да се забавляваме заедно“ и "Мистериозната кутия“ с предвидени награди и изненади за участниците, ка news pic 2
©
то събитията ще се провеждат от 14 до 18 септември от 17:30 до 18:30 часа. На 16 септември пък е предвидено друго интересно събитие- надяждане с люти чушки. "Състезанието ще се състои в шест кръга, като ще се започне с надяждане на най-малко люти чушки и се стигне до най-пиперливите. За участниците сме подготвили достатъчно количество прясно мляко, което да утоли лютивината“, заяви още Радосвета Крумова.

В съпътстващата програма са предвидени демонстрации по брейк от клуб "Monstrib“ към Младежки дом-Враца, концерт и хоротека с участието на танцов ансамбъл "Хемус“, а кулминацията е предвидена на 18 септември, когато от 10:30 ч. ще се проведе "Училище за танци“ и концерт на ансамбъл за народни песни и танци "Вратица“ при народно читалище "Развитие“ в областния град.

Росица ВАЛЕНТИНОВА