На "Водоснабдяване и канализация" ООД в Силистра е наложена финансова корекция от близо 2 милиона лева. Това става ясно от решение на Административния съд в крайдунавския град, предава БТА. Санкцията е заради неспазена процедура по избор на изпълнител на обществената поръчка по изграждането на т. нар. воден цикъл в града.

Новината за решението на съда предизвика притеснение у хората в региона, че това може да доведе до ново повишаване на цената на водата, която и сега е най-високата в страната. Пред агенцията директорът на водоснабдителното дружество инж. Тошко Тодоров заяви, че опасенията на силистренци са неоснователни.

"Цената на водата в Силистра и във всяко друго населено място не е обвързана с реализирането на проекти по воден цикъл или с финансовите корекции по него. Тя се определя на база бизнес плана на дружеството, отчитайки социалната поносимост на населението", каза Тодоров.

След последното увеличение от 1 януари т. г. силистренци плащат 5,28 лева с ДДС на кубик вода. Тази цена беше обжалвана от Общинския съвет в Силистра. Омбудсманът Диана Ковачева отправи препоръка да не бъде повишавана.