Все повече великотърновци използват е-услугите на НАП-Велико Търново, съобщават за "Фокус" от приходната агенция. Уточняват и, че близо 2 000 данъкоплатци от старопрестолния град са посетили салона за обслужване на клиенти в териториалната дирекция през първите три месеца на тази година, за да си извадят персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Общо 60 са услугите, които се ползват с ПИК, сред които: подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и други.

С ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и община Велико Търново и други, напомнят от приходното ведомство.

Потребителите, които разполагат с персонален код, могат да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят, за да ползват различни данъчни облекчения.