Безметежно лято, необятен хоризонт, слънце и усмихнати хора, море и слънчогледи, притихнали градски и селски пейзажи… всичко това може да бъде видяно в изложбената зала на ул. "Борисова“ 6 в Русе. Това съобщиха от Областна администрация – Русе. Експозицията под надслов "Лято“ бе открита вчера вечерта и ще може да бъде разгледана до 8-и септември. Тя включва близо 150 произведения на 22-ма русенски художници. Приветствия към творците бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков, като на събитието присъства и заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова. "Продължавайте да допринасяте за утвърждаването на Русе и региона като европейски културен център. Благодаря ви за професионализма и всеотдайността, с които работите. Освен че ни радвате с направеното от вас, вие ни давате морална сила и надежда, а също вдъхновявате редица други творци“, се казва в написаното от Станев.

"Радвам се, че години наред Дружеството на художниците успява да обедини усилията на толкова много творци, които с изкуството си карат нас, обикновените хора, да видим света през техните очи“, пише кметът Милков, като той отбелязва още, че жителите и гостите на града ще имат възможността за преден път да се докоснат до творбите на любими русенски артисти. От своя страна заместник-кметът Златомира Стефанова категорично посочи, че Общината ще продължи да прави всичко по силите си, за да подпомага дейността на местните художници.

Това е първа подобна експозиция, като обединяващият мотив между авторите е лятото и свързаните с него приятни емоции. На събитието присъства и председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, който пожела на участниците още дълги години да радват жителите и гостите на града. "Удовлетворен съм, че правим нещо за културното развитие на Русе. Обещавам, че дружеството ще продължи да бъде активно и да радва русенци и посетителите на града“, сподели Колев.

Представени са различни концептуални и естетически виждания, специфични със своята авторска индивидуалност. Сред методите, на които са заложили художниците, са сух и маслен пастел, акварел, темперни, маслени и акрилни бои, както и различни смесени техники. На място могат да се видят и графики.