Близо 14 000 туристи са посетили досега открития през май миналата година минен музей в рудник "Сполука“ в Мадан. Това каза за "Фокус“ Желязка Тодорова, която отговаря за обекта и за Музея по минното дело в града. "Нашите туристически обекти – Музея по минно дело, изцяло новия туристически обект Рудник "Сполука“, Кристалната зала и пещера Шаренка се радват на голям интерес от туристите, идващи в района. Имаме посещаемост почти от цяла България, най-вече от Варна, Бургас, от София и други краища на страната“, поясни Тодорова.

В Музея на минното дело могат да се видят различни руднични съоръжения от древността до наши дни, тъй като в района на Мадан се е добивала руда още по времето на траки, римляни, саксонци и така до ден днешен. Хората могат да придобият представа как са се случвали нещата още от древността до днес, посочи Тодорова.

"В рудник "Сполука“ посетителите могат да придобият представа как се случват нещата в реално действащ рудник, тъй като сегашният нов туристически обект е работил реално от 1961 до 1972 година. Вътре може да се видят различни руднични съоръжения свързани с рудодобива. В самия рудник може да се види как навремето миньорите са се извозвали с влакче, задвижвано с електролокомотив, тъй като галериите са били доста отдалечени. Може да се види и как се е извозвала рудата със самите вагонетки. Имаме клетка, с която миньорите са се спускали на различните хоризонти под земята. В края на самата галерия имаме и възстановка на самия забой. Там хората могат да придобият представа как се работи с пневматичните пистолети и как се добива самата руда“, каза още отговорника на музея.