Близо 100 превозни средства - тежки земеделски машини и леки коли, преминаха през Добрич в протестно шествие в подкрепа на българското земеделие, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Преди началото на шествието председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова заяви позицията на своите колеги земеделци в област Добрич: "Искам от името на Националната асоциация на зърнопроизводителите и на Съюза на кооперациите в България да кажа, че днес започва една битка и това е битката за оцеляването на земеделието на Република България и респективно на Европейския съюз. Изключително много сме ядосани за регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектор земеделие, които през живота си не са били на поле и не са изпълнявали по някакъв начин критерии.

Добруджа има една огромна битка и тя е от много години, това е битката против добива на шистов газ в България, респективно в Добруджа. Ние сме твърдо против, винаги сме били, винаги сме го заявявали като асоциация, че не подкрепяме по никакъв начин опитите Добруджа да бъде надупчена и да бъде унищожена с добив на шистов газ. Това, което е изключително важно за нас, е политиците да спрат говорят политически и да говорят глупости, правейки се на експерти, да говорят неща, от което не разбират. Да питат хора, които знаят какво означава шистов газ.

Това, което искаме ние, е да бъде спрян украинс news pic 2
©
кият внос по начина, по който влиза в момента в Европейския съюз, защото нерегламентиран внос, регламентиран изкуствено през май месец 2022 година, на неконтролирана стока, която се произвежда по начин, който не съответства на европейските регламенти и с него влизат живи зарази, неприятели, карантинни неприятели в същия случай, на практика води до унищожение на земеделието на Европейския съюз. България няма пазар за стоката, която произвежда. Ние сме износители и произвеждаме 13 милиона стока. Добруджа има 3,5 милиона декара обработваема земя, това са ренти, това е поминък на хора. Вие ще го унищожите със същия хъс, с който се опитвате да унищожите  европейското земеделие", се казва още в позицията. 

Жулиета НИКОЛОВА