Благотворителен маратон "Чрез спорт към знание" събра средства за закупуване на нови книги за Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич. Това съобщи Галя Маринова, гл. библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Третото издание на инициативата събра 344-ма участници, които пробягаха 3657 обиколки. Всяка завършена обиколка от 400 м се финансира с 1 лев от партньорите на инициативата. Със събраните средства ще бъде обогатен фондът на библиотеката.

Родители с деца, ученици и преподаватели, цели екипи на фирми, спортни клубове, хора с двигателни проблеми, възрастни граждани подкрепиха идеята чрез спорт да подпомагат благотворителната кауза за закупуване на книги в полза на местната общност. Включването на много млади семейства с деца е удовлетворение за библиотеката в стремежа ѝ чрез родителите да се възпитава любов към книгите и четенето у децата от най-ранна възраст.

Най-малкият участник в маратона е Димо Димков, на 1 година и 2 месеца, най-възрастният участник е Апостол Апостолов, на 76 години, който за втори път получава отличието. Най-активният участник е Радосвета Симеонова, национален шампион в дълго бягане, с пробягани 79 обиколки. Тримата са наградени от инициаторите на събитието - Александър Тодоров и Николай Георгиев, както и от директора на библиотеката Теодора Денкова. Всички маратонци получиха грамота за участие и книгоразделител, с пожелание да се чете повече. 

По време на маратона участниците имаха възможност да предложат нови заглавия за закупуване, както и да се регистрират за читатели на библиотеката още в парка. 56 граждани си направиха безплатна читателска карта, а на всички, които имаха желание да станат читатели в следващите дни, е предоставен талон, с който да се регистрират до 31 октомври 2022 г.

Ентусиазъм и настроение изпълниха алеите на Градския парк "Св. Георги" в неделния ден.

Жулиета НИКОЛОВА