В навечерието на Рождество Христово в Мездра се състоя благотворителен концерт под наслов "Коледни уроци за сърцето“. Концертът е заключителен етап от едноименната инициатива на Община Мездра и на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, която беше осъществена през периода 7-21 декември, с цел да ни припомни най-ценните човешки добродетели и необходимостта от тяхното предаване от поколение на поколение с възпитателен за подрастващите ефект, съобщиха от общинската администрация.  

В продължение на близо два часа на откритата сцена на площад "България“ се изявиха самодейните състави към НЧ "Просвета 1925“, Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов,  Средношколски танцов състав и Детски танцов състав "Мездренче" с художествен ръководител Владислав Петров, Група за стари градски песни "Мездрея" с художествен ръководител Цветина Пешевска, Женски народен хор с художествен ръководител Юлияна Антимова, "Гласът на Ансамбъл "Мездра“ с художествен ръководител Любомир Гешковски;  Мажоретен състав към Център за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Христина Стоянова; вокалните и танцови формации от Сдружение "Новото поколение на талантите": Вокална група "Wings" с художествен ръководител Тони Яшова и възпитаничките на музикалния педагог - Данита Павлова, Сияна Генова и Тереза Стоянова, Танцова формация "Keep it Real" с художествен ръководител Елеонора Бутакова Певческа формация "Типченица" към НЧ "Съзнание-1899" - с. Типченица с художествен ръководител Любомир Гешковски.

Водещи на събитието бяха Гергана Кръстева и Кристина Иванова от Клуб "Умението да говорим пред публика" към СУ "Иван Вазов" - Мездра с ръководител Николай Савов.

По време на концерта до сцената беше поставена благотворителна кутия за събиране на средства. В дарителската акция се включиха, всеки според своите възможности, множество граждани. Общата сума, събрана за благородната кауза, е 2 655.30 лв. 1 240 лв. от тях са от благотворителния коледен базар, организиран в СУ "Иван Вазов“. Събраните средства ще бъдат разделени по равно за по news pic 2
©
дпомагане лечението на трима жители на  Мездра - Сияна Маньовска, Христо Пенчев и Николай Цековски.

"Благодаря ви, че бяхме заедно в тази предколедна вечер тук, на нашия площад. Нека с аплодисменти да благодарим на всички участници в коледния концерт! Нека да благодарим и на тези наши съграждани, които отделиха средства, за да помогнем на наши жители, които са изпаднали в беда! Хубаво е да има такива вечери, малко са в годината, но пък те ни карат да забравим омразата, завистта и злобата помежду ни. Затова нека да си пожелаем да бъдем по-добри, да бъдем по-съпричастни, да си оказваме взаимопомощ един на друг! Така и животът ни ще стане по-добър“, каза в приветствието си към присъстващите кметът на Мездра Иван Аспарухов.

В рамките на инициативата "Коледни уроци за сърцето“ деца и ученици от детските градини и училищата в община Мездра изработиха саморъчно красиви коледни картички. Честитките с пожеланията на подрастващите получиха за Рождество Христово 240-те потребители на социалните услуги Домашен социален патронаж и Дом за стари хора.