Тежки времена се задават пред Община Благоевград, след като днес стана ясно, че Върховният касационен съд се е произнесъл с окончателно решение по дело за Плувен комплекс "Пирин“ в кв. Еленово. Според решението на съда Община Благоевград трябва да се раздели със сумата от 2.5 млн. лв., в едно с лихвите и съдебните разноски. Печеливша страна по делото е благоевградска фирма, която е била избрана за изпълнител на проекта и е успяла да приключи работата си за малко повече от година, каза на пресконференция кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, предаде "Фокус“.

Събитията започват преди 7 години, отбеляза Илко Стоянов. "Миналата година, почти цялата се занимавахме с бюджета за прословутия боклук, който се извозваше в Костинброд – 1.2 млн. лв. щета за бюджета. Успяхме да стабилизираме положението. Това беше с бившия кмет Томов. Тази година, дойде изненада от бившия кмет Камбитов, доколкото може да го наречем изненада, тъй като всички знаехме, че от известно време тече процес, свързан с басейна в Еленово. Решението на съда дойде сега, то не е приятно за община Благоевград. Говорим за около 2.5 млн. лв. Осъдени сме от страна на фирмата – изпълнител“, каза още той.

Кметът припомни, че през 2014 година, когато самият той е общински съветник в Общински съвет Благоевград, е дадено ПМС за закрития басейн в Еленово, пусната е и обществена поръчка за около 2.4 млн. лв. без ДДС, което прави около 2.9 млн. с ДДС. "След това обаче се оказва, че през 2023 година, след постановено съдебно решение, ние трябва да заплатим около 2.5 млн. лв.“, коментира още той.

На въпроса "Защо“, Илко Стоянов даде следния отговор:

"Делото мисля, че е започнало 2016 г. 2014 година е сключен договора по Закона за обществените поръчки. Това се случва на 19 септември 2014 година. Сключен е договор между фирмата - изпълнител и Община Благоевград за изграждане на плувен комплекс "Пирин“. Една година и малко по – късно, похвално като за строителство, на 19 ноември 2015 година имаме разрешение за ползване. Знаете, че басейна беше част и от предизборната кампания на тогавашния кмет. Оказва се, че стойността е различна. Стойността на поръчката е 2.9 млн.лв. и след това имаме още 1.4 млн.лв. скрити дейности от обществото. Няма ги предвидени в обществената поръчка. Същевременно са издавани удостоверения за добро изпълнение от кмета на строителя, съгласно договори и строителни норми“.

Кметът на Благоевград уточни, че всички строителни дейности, както е прието от съда, са в одобрен инвестиционен проект от общината и са били необходими за завършването на обекта. "Тъй като договорът е за инженеринг, още като е одобрен проекта се е знаело, че стойността ще е различна. Сега дали са правили сметка да плащат или да не плащат на изпълнителя и да се влезе в съдебна зала, е субективен въпрос, на който аз не мога да дам отговор“, подчерта Стоянов.

Той уточни, че съдът е приел, че всички тези дейности са били необходими, защото са част от този инвестиционен проект и са били нужни за завършване на самия договор, който е сключен по одобрения инвестиционен проект, подписан от община Благоевград. Стоянов посочи, че според него целта е била обектът да бъде завършен, но без да има достатъчно средства за целта.

"За пример ще дам читалище "Никола Вапцаров“ - Благоевград – има фирма, която е спечелила обществената поръчка, но идва с инвестиционен проект, който е повече от това, с което е спечелена поръчката. Поради тази причина прекратих договора на изпълнителя, защото той не може да се справи в заложените норми. Тук не е постъпено по този начин, вследствие на което следва дело, което е започнало от времето на Камбитов, през Томов и завърши при мен“, каза Стоянов.

Към момента Община Благоевград е финансово стабилна, но една такава сума ще повлияе сериозно на бюджета, отбеляза градоначалникът.

"Веднага ми хрумна идеята да изтеглим кредит, но към момента и това е невъзможно поради ограничения в закона. Кредит може да изтегли следващия Общински съвет, който ще се конструира след местните избори. Преди избори има забрана в Закона, която не ни позволява да теглим кредит“, прибави той.

Така се стига до само два възможни варианта. Първият от тях е фирмата – изпълнител да си потърси цялата сума и то веднага. Средствата ги има налични в сметката на Община Благоевград, но ако това се случи, то ще възникнат сериозни проблеми. "Това е план "А“, който е тежък за община Благоевград и ще повлияе на бюджета във всяко едно отношение. Надявам се да стигнем до втория вариант на разбирателство с кредитора, който все пак е направил добри неща за тази община и града. Предстоят разговори. Реалистично ще сложим всичко на масата, за ще предложим разсрочено плащане. Фирмата за която става въпрос е МАРГАРИТА-П-ИВАН КОСТАДИНОВ. Той е работил доста и за кръста, надявам се че човекът ще прояви разбиране“, коментира кметът.

Илко Стоянов посочи, че по обществената поръчка са били платени 2.4 млн. лв., но инвестиционният проект, който е одобрен от общината, е съдържал други стойности.

"Аз бих прекратил обществената поръчка и бих пуснал, че имам 2.4 млн. лв. осигурено и 1.2 млн неосигурено финансиране, но нямаше да имаме басейн през 2015 година, преди изборите. Сега имаме време и ще сигнализирам за този случай в Прокуратурата. Компетентните органи ще преценят дали има нарушение или престъпление. Говорим за скрити 1.5 млн. лв. от обществото, които са набъбнали с още 1 млн. лв. Те са на база съдебно решение“, каза кметът.

По думите му Експертен съвет и тогавашният кмет са тези, които са одобрили инвестиционния проект. "За мен има персонално виновни, ще търсим дали може да заведем граждански иск. Ще разсъждаваме. Днес се запознах с решението, викнах юристите, но няма как да не съобщим тази новина. Това е последна инстанция ВКС. Като юрист ще ви кажа, че още като беше допуснато делото до разглеждане, това означаваше, че има причина“, заяви той.

До края на тази седмица се очаква да стане ясно как ще постъпи строителя и дали ще се намери благоприятен вариант за развитие на нещата, добави Илко Стоянов, подчертавайки че въпреки това съдебно решение, Община Благоевград е стабилна и няма да се стигне до фалит.