С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 32 години от убийството на италианския магистрат Джовани Фалконе, посветил живота си на борбата срещу мафията, предаде репортер на "Фокус".

Събитието се състоя пред паметната плоча, посветена на магистрата, поставена на сградата на Съдебната палата в областния град. 

На нея са изписани думите: "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж!“

Ритуалът се организира всяка година по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества.

Ежегодно се организира и конкурс в памет на Джовани Фалконе, на който се награждават полицаи и магистрати.

Джовани Фалконе е първият магистрат, който се е осмелил да наруши “мирното съвместно съществуване" между Коза Ностра, превърнала Сицилия в “държава в държавата". Организация, подчинила хората на своите неписани закони, в които доминиращите правила са страх, рекет и убийства.

Съдията-следовател Джовани Фалконе успя да атакува неразбиваемата организация чрез нестандартна тактика и хитрост, използвайки и банкова информация.

В края на 80-те години в Италия по инициатива на Джовани Фалконе и колегата му Паоло Борселино са въведени корекции в правораздавателните закони на Италия. Фалконе разучава в детайли вътрешните конфликти между семействата в Коза Ностра и умело довежда заловените гангстери до самопризнания и сътрудничество. Скоро последва “процесът на века" и осъждането на 360 гангстера от високите етажи на дълги години затвор.

Точно това тогавашния “тато ди капи" Тото Рийна-Звярът, не можа да прости на магистрата и последва зловещ бомбен атентат на автомагистрала А-29, която свързва Международното летище с град Палермо, където своята голгота намират съдията-следовател Джовани Фалконе и младата му съпруга, прокурор Франческа Морвильо.