Нестандартна и вълнуваща се оказа снощната августовска вечер за благоевградчани. Десетки жители имаха възможността да се пренесат назад във времето и да се докоснат до древни тайни. Това съобщиха от Общината.

Павел и Иво, археолози в Регионалния исторически музей, представиха реплики на римско въоръжение. Пременени като римски войници, в цивилно римско облекло, с туники и войнишки обувки, те презентираха детайли около използваните в миналото оръжия като спата (римски меч) и римска кама.

Мария Пашова, уредник в Регионален исторически музей, и Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград разкриха интересни факти, свързани с археологическите разкопки в село Дренково, датиращи от 4-6 век.

Бе открехната и завесата към времето, когато се е появила пицата, бе разказана историята на най-стария плосък хляб, гарниран с вкусни продукти. Община Благоевград бе подготвила и пица за гостите в Късноантичната крепост, които имаха възможността да опитат типичния вкус на пица "Margherita“.

Водещ на събитието бе Силвия Домозетска, директор на Дирекция "Култура, спорт, туризъм" към Община Благоевград. Благоевградчани станаха и свидетели на музикално изпълнение, дело на Тодор Язовалийски, който изсвири древна мелодия на кемане – предшественик на днешната гъдулка.

За гостите на събитието бяха подготвени и традиционни храни и напитки за римляните – грозде, круши, вино, фурми, предоставени от дарители.

Лятната вечер завърши с разходка из късноантичната крепост, като представители на РИМ - Благоевград обясняваха подробно миналото на останките.

Kъсноантичната сграда се намира в село Дренково, на 16 км от Благоевград. През античността (IV-VIв сл.Хр.) покрай река Дренковска се е намирал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар. Предполага се, че този път е бил важна пътна артерия свързваща селищата от поречието на р. Струма. Това се потвърждава от квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла, намираща се южно от Дренково. Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя, от археологическите проучвания е установено, че то е използвано и през средновековието (IX-Xв). Преди години сградата е частично реставрирана с идеята да се превърне в обект за културно-исторически туризъм.

Позабравен през годините, днес археологическият обект намери своя "нов живот" със събитието на Община Благоевград, което предизвика голям интерес.