С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на България, предаде репортер на "Фокус". 

Десетки жители и гости на града, много деца и ученици почетоха паметта на великия български революционер и поет и на загиналите за свободата на Отечеството.

Церемонията, която се проведе на площад "Народни будители“ (при Регионалния исторически музей) премина в дух на патриотизъм. Ученици от XI ОУ, чийто патрон е Ботев, припомниха кратка биографична справка за поета - революционер и рецитираха едни от най - красивите му стихотворения. 

Събитието бе уважено от кмета на общината Илко Стоянов, председателя на общинския съвет Радослав Тасков, общински съветници, представители на политически партии, културни и обществени дейци и граждани. 

По традиция минути преди 12.00 часа под воя на сирените, сигнализиращи "Въздушна опасност“, благоевградската общественост ще сведе глава пред делото на героя и посветилите се Родината.

Тази година се навършват 147 години от гибелта на Христо Ботев.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в деня на смъртта на поета и революционера Христо Ботев (2 юни 1876 г.).