С ритуал по поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров десетки жители и гости на Благоевград отдадоха почит към героя на България, предаде репортер на "Фокус“. Поводът бе 143-годишнина от рождението на революционера. Водещ на програмата бе Ивана Дякова.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов също пристигна в Благоевград, за да се преклони пред последния цар на планините. Пред присъстващите той припомни, че на днешната дата 4 март, през далечната 1881 година, в хубавия български град Щип, днес намиращ се в границите на съседна на България държава, е роден Тодор Александров.

"Това е един човек, който още от ранна възраст обрича живота си на една кауза – свободата на българите в Македония и тяхното обединение с вече свободната Майка България“, каза още Каракачанов.

Председателят на ВМРО припомни, че Тодор Александров произлиза от семейство на възрожденци. Още от ранна възраст е запален в революционната идея.

"На този ден ние се сещаме за рождената дата на един велик българин и колкото повече се сещаме за хора като него, за хора като Левски, Раковски, Даме Груев и Гоце Делчев, толкова по-бързо ще намерим правилния път, по който България да тръгне, а не отново да се люшка между изтока, запада, между една, друга, трета идеология. Копирани чужди модели. Тодор Александров не копираше чужди идеи. Той вървеше по пътя, начертан от Даме Груев и Гоце Делчев, по пътя начертан от Левски, Раковски и Ботев. Затова остана в паметта на хората и не успя да бъде заличен. В този ден нека кажем слава на този българин и на каузата, за която той работеше. Да живее България!“, допълни Красимир Каракачанов.

Цветя пред паметника на Тодор Александров поднесоха: заместник-кметът по култура и спорт в Община Благоевград Станислав Кимчев, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, Христо Ангелов, заместник-областен управител на Благоевград, представители на политически партии, общественици, културни дейци, историци, бивши офицери и граждани.