С ритуал по полагане на цветя в Благоевград тържествено бе отбелязана 138-годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, предаде репортер на "Фокус".

Церемонията, в знак на признателност към делото на героите, довели до обединение на нацията се състоя на площад "Георги Измирлиев“ пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България.

Паметната дата уважиха кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, общински съветници, секретарят на Областна администрация Стоян Христов, кандидати за кметове, сред които д-р Атанас Камбитов, Методи Байкушев, Николай Шушков. Цветя поднесоха още представители на политически партии, на културни институции и граждани.

Кратка историческа справка, свързана с датата 6-ти септември бе припомнена от директора на Регионален исторически музей - Благоевград д-р Кирил Алексиев.

Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.