Този уикенд Благоевград е домакин на шампионат по мотокрос, състезателите мерят сили на обновен и удължен мотополигон при с. Зелен дол, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград

Шампионат по мотокрос от ранга "Купата на България“ ще се проведе в следващите два дни на мотопистата край с. Зелен дол. Инициативата е организирана от Община Благоевград и МСК “Еър Макс Рейсинг ".

Тази година състезателите ще мерят сили на обновено трасе, което е удължено с 400 метра. На мотополигона има нови атрактивни елементи, сред които стартова бариера, отговаряща на изискванията за провеждане на световно първенство. Това съобщиха на пресконференция Силвия Домозетска, директор на Дирекция "Култура, спорт, Туризъм“ в Община Благоевград и Красимир Божурски, председател на МСК “Еър Макс Рейсинг ".

В събота, когато ще се проведат тренировките, началото е предвидено за 10.30 ч., а програмата е планирана да продължи през целия ден.

Официалното откриване на шампионата ще бъде в неделя в 10:50 ч., а награждаването е заложено за 15.45 ч., като са възможно промени, спрямо представянето на участниците и метеорологичните условия.

Предварително участие са заявили 130 състезатели, като най-малкият от тях е на 5 години, а най-възрастният е 62 г. Мотоциклетистите тази година са представители на клубове от България, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Турция.

"За тазгодишното издание на шампионата има символичен вход на стойност 5 лева, а целта е да се покаже отношение към спорта. Всеки закупил билет ще участва в томбола и може да спечели голямата награда, която е електрически скутер“, поясни Силвия Домозетска.

Билети ще бъдат продавани и непосредствено преди началото на състезанието на пистата при с. Зелен дол.

"Изключително много благодаря за съдействието на Община Благоевград. Всяка година получаваме все по-голяма подкрепа, а този факт помага изключително много за развитието на мотокроса като спорт“, заяви Красимир Божурски, председател на МСК “Еър Макс Рейсинг ".

Класовете, в които ще се състезават участниците са МX 50; MX 65; MX 85; MX 2 junior; MX 1 ( професионален клас с мотори до 450 кубика); MX 2 ( професионален клас, а моторите са до 250 кубика); MX (взимат участие непрофесионални състезатели на възраст от 26 г. до 45 г.) и MXS- категорията, в която участват състезатели над 45 години.

За лица до 18 години входът е свободен!