Редица видни общественици, представители на институции, преподаватели, студенти и журналисти се събраха на благодарствен прием, организиран от президента на Американския университет в Благоевград д-р Дейвид Евънс, предаде репортер на "Фокус“.

Коктейлът се проведе в Студентския център "Америка за България“, като сред официалните гости бяха забелязани председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, директорът на дирекция "Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска, зам.-областният управител Слави Христов, общински съветници от различни политически партии.

Пред присъстващите д-р Евънс изтъкна, че през есента е била възобновена традицията да се провежда вечеря за Деня на благодарността и подчерта, че днешното събитие също може да бъде определено като Ден на благодарността към благоевградската общественост, с която университета работи изключително ползотворно. По думите му последната една година е била много успешна за студентите във висшето учебно заведение, които макар да са от различни краища на света се чувстват добре в Благоевград, благодарение на усилията, които полагат всички в областния център. Според него цялата общественост в Благоевград е част от процеса – студентите да се чувстват "като у дома си“.

"Вие споделяте с тях и участвате в техните проекти. Вие ги закриляте, вие ги подкрепяте, помагате им кафето им да е хубаво, храната им да е здравословна и има давате възможност да научат много неща за живота извън кампуса. Помагате им като им предлагате стажантски програми. Помагате им със стипендии. Помагате им и да получат заеми, ако това им се налага. Давате им възможност да приложат своите знания“, коментира той.

Освен с вкусна храна, гостите на приема бяха посрещнати от своите любезни домакини с музикална програма, която бе подготвена от възпитаници на Американския университет в България, който вече 30 години е част от живота на Благоевград.