За да се усвоят средства по Плана за възстановяване и устойчивост и по Закона за насърчаване на инвестициите, фирми и компании на територията на община Русе могат да се обединят в индустриални зони с правен статут за подобряване на довеждащата инфраструктура или изграждане на нова. Това стана ясно на среща на местния бизнес с изпълнителния директор на клъстер "Тракия икономическа зона" инж. Пламен Панчев, организирана от Община Русе.

"Когато се използват механизмите на Закона за насърчаване на инвестициите и Плана за възстановяване и устойчивост, както и участвайки със собствени средства, ние можем да постигнем развитие на публичната инфраструктура в индустриалната зона на Русе. Силата на града ни е в индустриализацията и едно подобно обединение ще има значително по-голяма възможност да поставя икономическите въпроси пред държавата и политиците ни", заяви кмета Пенчо Милков при откриването на срещата. Според него не става дума за регистриране на сдружение, а на консорциум. Той ще има възможността да излъчи представител, изразяващ общите виждания на компаниите пред държавата или общината.

Изпълнителният директор на клъстер "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) инж. Пламен Панчев сподели, от своя страна, за пречките и успехите при развитието на зоната, която е регистрирала напредък едва след като съществуващите фирми и компании са се обединили. Според него от особена важност за развитието на всяка индустриална зона е изграждането на обучителен център, в който бъдещи кадри в съответната област да получават квалификация. Панчев сподели още, че ТИЗ в момента е на етап на привличане на стратегически инвеститор, тъй като България е една от малкото европейски страни, които нямат външна компания, инвестирала над милиард лева.

"Според мен не е нормално Република Северна Македония да има над 100 млн. за привличане на инвестиции, а ние през последните години – едва 10 млн. лв.“, подчерта инж. Панчев.

Не на последно място беше отбелязана важността и на новото поколение зони – въглеродно неутрални индустриални паркове (ВНИП). Тракия икономическа зона е пионер в изграждането ѝ и по този начин привлича инвеститори, които целят намаляване на въглеродния отпечатък на произвежданите от тях елементи и стоки. Според кмета на Община Русе това е една от следващите стъпки, които предстои да се предприемат, за да може индустриалните зони в Русе да привличат устойчиво инвеститорския интерес.

На срещата беше коментиран и проблемът с привличането на кадри, тяхното обучение и задържане, като според присъстващите той е повсеместен и се търсят начини за неговото решаване, както на общинско, така и на държавно ниво.

Припомняме, че през април 2022 г. Община Русе подписа меморандум за сътрудничество с клъстер Тракия икономическа зона.