Представители на бизнеса и граждани излязоха на протест във Видин срещу високите местни данъци, предаде репортер на "Фокус“. Протестиращите, се събраха на мирен протест на площад "Бдинци“, пред сградата на общината и настояваха за намаление на определената такса смет. Те бяха издигнали лозунги –"Не на данъците убийци“, "Видин не е София“ и "Данъците хляба на изяждат“.

Гражданите поставиха ултиматум от десет дни на общинските съветници във Видин да вземат решение за намаляване на данъците, които се оказват непосилни за бизнеса и хората, каза Иларион Дочев, организатор на протеста. Той допълни, че Община-Видин "събира двойно повече данъци, отколкото са разходите за чистота, което е в противоречие на Закона за местните данъци и такси“. Дочев допълни, че в приетата Наредба е променено незаконосъобразно методиката, по която се изчислява  размера на таксата за битови отпадъци. Той даде пример, че като собственик на  хотел в дунавския град преди е плащал около 1 400 лв. такса смет, а сега според новата наредба сумата достига до 34 000 лв., при положение, че хотела работи с минимален капацитет, особено в зимните месеци.  

Дочев бе категоричен, че изчислената такса смет по новата методика, вреди на фирмите и ги води към  фалит. "Грубо е нарушена Наредбата, чл. 24 гласи, че фирмите се облагат с такса смет на базата на балансовата стойност. Някой от Общината е издал заповед, неизвестно кой, да се събира тази такса, като тя се определя вече върху данъчната основа, която е значително по-висока."

От Община Видин пък обясниха, че е увеличена такса смет от 2 на 4 промила, само за  физическите лица и причината за увеличението й два пъти се е наложило, защото е била твърде ниска, а за бизнеса не е променяна от 2008 година.

Общинският съветник Генади Велков, който бе и председател на местния парламент в предишния му мандат, обясни, че "за физическите лица е вярно, че такса смет се е увеличила от два на четири промила, но тя преди е била изключително ниска. За фирмите разликата е, че вече ще плащат не според балансовата стойност на сградите, както бе досега,  а според данъчната оценка“. 

Увеличението на таксата за битови отпадъци е направено с Решение на миналия Общински съвет през 2022 г. След обжалване от Областният управител на Видин, Върховният административен съд, го отмени в началото на 2023 г., след като Община Видин  вече бе събрала голяма част от данъците с високите такси  и

се наложи да се връщат надвзети суми или да се направи прихващане.

Според Лидия Капитанова, директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Видин, няма нарушение при изчисляване на такса смет. Тя обясни, че "когато се отиде при един нотариус за сделка, се изисква данъчната оценка на една сграда или земя. Това е актуалната стойност на един обект и съответно земя или сграда. Така, че ние решихме да актуализираме наредбата и вместо по балансова оценка, таксата битови отпадъци да се изчислява на база данъчната оценка и това е съвсем законно прието с решение на Общинския съвет“.

Любомир Трифонов, управител на видинската Порцеланова фабрика, бе категоричен, че той винаги е бил изряден платец и в момента си е платил данъка  към Община Видин, но ако до преди година е плащал около 4 000 лв. такса смет, то сега за 2023 г. е заплатил  над 12 500 лв., което е много. Поради липсва на оборотни средства той е принуден да затвори фабриката и да освободи работниците. Това е несправедливо и трябва таксата да се намали, ако искаме бизнеса да съществува и работниците да имат работа.

Крум Крумов, жител на Видин каза, че преди три години е закупил помещение във Видин и днес за 2023 г. ще трябва да плати шест пъти по-високи данъци от предишния собственик. А помещението е същото, квадратурата е същата, отпадъкът, който се генерира е същия, а промяната на данъка и таксата смет е огромна. Затова и днес участва в протеста.

Протестиращи обявиха, че ще връчат подписана петиция в Община Видин и след 10 дни, ако Общинския съвет не предприеме действия за намаляване на таксата за битови отпадъци, отново ще са на площада и призоваха освен бизнеса в протестите да се включат и гражданите на Видин и населените места в общината.

Ирена Данаилова