Бизнесменът Георги Гергов, който е собственик на Пловдивския панаир, предлага на община Пловдив 2% от акциите и 6 дка от комплекса, ако Общинския съвет одобри апорта на акциите на община Варна в "Пълдин Туринвест" АД.

Информацията бе оповестена от общинския съветник от ДБ Веселина Александрова. В социалните мрежи тя огласи, че към председателя Александър Държиков и всички останали общински съветници е изпратено писмо от името на Гергов с такова предложение.

Тя е на мнение, че ако по-горното се случи, то Пловдив ще загуби 350 декара, както и самия Панаир.

"Фокус" припомня, че в края на миналия месец пловдивските съветници отказаха апорта, но въпреки това Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство.

В понеделник, 19 декември, предстои сесия в Общински съвет. На нея съветниците  трябва да решат дали да гласуват с "Не" на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира.

Ако апортът стане факт, Гергов би придобил около 79.3% от Панаира, а община Пловдив ще стопи своите 25% участие на 20,64%.