Много ми е трудно да разбера обвинението на прокуратурата, но все пак съм наясно. Това заяви бившият кмет на район "Северен" Ральо Ралев в началото на днешния процес срещу него в Окръжен съд, предаде репортер на "Фокус".

Ралев е обвинен за взимане на подкуп от 60 000 лева чрез подставено лице. Заедно с него подсъдими са още 50-годишната Даниела Вълова, бивш началник на отдел в района, и Иван Делевски, на 58 години - собственик на частна фирма, взел въпросните пари.

Фактическото им предаване става на Иван Делевски, а според обвинението на прокуратурата целта е Ральо Ралев да упражни влияние върху длъжностно лице – главния  архитект на "Северен" Михаил Богданов, във връзка с правомощията му за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в района.

Днес бяха разпитани четиримата собственици на въпросния имот на улица "Полковник Дрангов" №2, но най-голям интерес предизвика разпитът на строителния бизнесмен Здравко Ангелов, който е трябвало да строи кооперацията. В съдебната зала той разказа за срещата си с Ралев, разговорите с другите двама подсъдими, както и за срещата си с тогавашния премиер Бойко Борисов, на когото се е оплакал от действията на Ралев.

Ето какво заяви пред съдебните заседатели Здравко Ангелов:

Разбрах се със собствениците на имота и подписахме договор за построяването на жилищната сграда, по груби изчисления беше около 2000 квадратни метра РЗП. Изготвихме проекта, платихме около 1000 лева такси и внесохме цялата документация в кметството, за да получим строително разрешение. След време ни изпратиха една страничка, в която общо взето пишеше пълни глупости - 7-8 точки с нередности, които трябва да се отстранят.

След като коригирахме и тях, чакахме 2-седмичния срок за отговор, но той така и не идваше. Тогава потърсих Ивайло Гайдов, който познаваше администрацията в "Северен", за да разпита какво става. Той беше разбрал, че Ральо Ралев се появил изневиделица и прибрал проекта в неговия кабинет. Даниела Вълова пък била сметнала колко съм щял да спечеля от тази сграда. Казала: "Иска да строи с 1300 квадрата повече, което прави 390 000 евро печалба. Трябва нещо да приготви".

Притесних се и споделих това с един приятел. Той пък се обади на негов познат, за да ми уреди лична среща с Ралев. Тя се проведе една-две седмици след като разбрах, че проектът е прибран. 150 пъти сме преглеждали документите и бяхме сигурни, че никъде не сме сбъркали. Очевидно ставаше въпрос за корупция.

Срещата в кабинета на Ралев продължи около 10-ина минути. Бях с Димитър Тимонов, който седна встрани на диванчето. Слушах и не вярвах на ушите си. Ралев се държеше изключително нагло и некултурно. 16 пъти повтори как районът е негов и попита "Къде съм аз в цялата схема?".

Няколко дни по-късно друг мой познат каза, че може да ме свърже с Иван Делевски, като това е човек, който много добре се познава с Ралев. Проведох няколко срещи, в които стана ясно, че трябва да дам 60 000 лева, за да ми се реши проблемът. Никога не съм имал намерение да давам подкуп, защото отлично знам, че това е престъпление.

Потърсих други варианти и една моя позната ме посъветва да не се занимавам с корумпираните служители в Пловдив, а да се обърна директно в София. Тогава реших да потърся среща с г-н Бойко Борисов. Първо се срещнах с Пламен Георгиев - председателят на КПКОНПИ. Той ме изпрати при двама служители, които ме разпитваха за целия случай и на които дадох пълни обяснения. Няколко дни по-късно Пламен Георгиев ме заведе лично при г-н Борисов. Бяхме в неговия кабинет и оставих там цялата папка с документи. Казах му, че съм поискал среща с него, защото Ральо Ралев все пак е кмет от неговата партия. Г-н Борисов ми каза, че няма от какво да се притеснявам, защото при него няма наши и ваши и ако някой е виновен, ще си понесе заслуженото.