Бившият ресторант "Улпия" се предоставя безвъзмездно за 10 години на Изпълнителната агенция по лозата и виното за превръщането му в Регионален референтен център на Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното (OIV). Решението бе взето с 37 гласа "за", един "против" и 5 "въздържал се", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Предложението предизвика дискусия за състоянието на общинските сгради в Стария град. "Състоянието на къщите в Стария град е известно на всички. Всички са били свързани с добри намерения от бъдещи наематели, но в повечето случаи се опира до това, че имат нужда от ремонт, а ремонтът, дори малък, е свързан с разрешителен режим от НИНКН, което отказва наемателите. Затова много от къщите са в такова състояние" - обясни Николай Аджеларов, директор на дирекция "Общинска собственост". 

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев, който е бивш директор на ОИ "Старинен Пловдив" съобщи, че имотите в Стария град не са с един и същ статут и е сложно да се направи дори минимална манипулация по тях. Посочи като пример, че докато е изпълнявал длъжността директор, е имало случай да чакат съгласуване с НИНКН осем месеца и половина да бъде освежен елементарен детайл с оригиналния цвят. Процедурата през НИНКН е дълга, тежка и сложна, обобщи Илиев.

Аджеларов допълни, че законът дава възможност за безвъзмездно и без срок предоставяне на имот на държавна структура, като договорът може да бъде прекратен при възникване на нужди за общината.