Лошо впечатление ми прави, че още в първия си ден новоизбраният кмет г-н Методи Байкушев започна с тежки внушения, което е признак на некомпетентност. Това каза пред "Фокус“ бившият кмет на Благоевград Илко Стоянов по повод твърденията на новия кмет за гигантска финансова дупка в общината.

"Пари от сметката на Общината не могат да липсват и това много лесно може да се провери ако имаш дори общи понятия от това какво е да си кмет и как да управляваш“, коментира Стоянов.

Припомняме, че според данни, представени на пресконференция от настоящия кмет Байкушев – от общинската хазна липсват около 7 млн. лв.

Стоянов обаче категорично отрича това и допълва, че правилната дума, която е следвало да бъде употребена от градоначалника не е липса, а временен дефицит, който се появява още през 2019 година.

"И това може да се види много лесно, защото има качени одитни доклади на Сметна палата, която ревизира Общината всяка година и там много ясно може да се види за какво става въпрос. Ние имаме фактическо движение, което си е по сметките на общината от държавно делегирани през местна дейност. Парите не липсват. Те се прехвърлят от едната в другата дейност и това всичко е започнало през 2019 година. След това е преминало през 2021 година, преди аз да стана кмет. Това, което съм наследил - по този начин съм приключил и това се вижда в одитните доклади. Приел съм едно наследство, работил съм с него и съм предал Общината в същото, дори в по-добро състояние, тъй като успяхме да свалим дълга 21 на 19 милиона лева“, обясни Стоянов.

Кметът Методи Байкушев обясни също, че въпросните около 7 млн. лв., които липсват били средства, отпуснати за три проекта – укрепване на свлачището по пътя за м. Бодрост, реновиране на сградата на Камерна опера и Народно читалище "Никола Вапцаров“ и за улица "Промишлена“.

Стоянов от своя страна каза, че това е груба лъжа, защото по думите му Байкушев няма как да знае кои пари ги няма и кои ги има.

"Парите не са разделени по шкафчета в една обща сметка. Парите са там по сметка на Община Благоевград. Нито един проект не е застрашен. Когато има плащане – ти извършваш това плащане, затова казвам този платежен дефицит, за който той се опитва да говори, за 2019 година, дори не може да го изрече по правилния начин, няма как да застраши нито един проект. Ако той самият започва с предварителни оправдания, то това говори, че нищо добро не чака Благоевград. И пак подчертавам – парите не липсват,. Когато кажеш, че нещо липсва, трябва да кажеш къде е отишло. Това не са пари, които стоят в шкафчета, гардероби и каквото и да е, за да ги вземеш и да си тръгнеш с тях. За всяко едно похарчено левче има съответната бюджета следа и е несериозно на първи ден, когато встъпваш в длъжност да се оправдаваш с наследството, тъй като всички тези отчети са публично качени“, поясни Стоянов и припомни, че въпросната тема е била коментирана по време на предизборната кампания в телевизионни студиа.

"Така, че няма проблем за Община Благоевград, дори мога да кажа, че тя е много по-стабилна, сравнено с други общини, които имат над 100 млн. задължения. Община Благоевград изобщо не е в затруднено положение и Община Благоевград има всичките предпоставки да продължи да се случва тази програма, която аз бях представил“, коментира Стоянов.

Два от големите проекти на Община Благоевград са под сериозна заплаха е друго твърдение, което направи кметът Методи Байкушев по време на първата си пресконференция.

Илко Стоянов по тази тема заяви, че още в предизборната кампания неколкократно е заявявал, че работата в Общината трябва да започне още в първия ден след изборите.


"Ако аз бях кмет тези проекти щяха да бъдат завършени в срок. Оттам нататък г-н Байкушев е поел отговорността да бъде кмет, защото да си кмет не е само привилегия, но и отговорност. Той е длъжен да завърши тези проекти в законния срок, само че това изисква работа. Ежедневна работа, включително и на място, а не да стоиш във Facebook. Съвсем отговорно мога да кажа, че ако тези проекти не се случват до Нова година, отговорността ще бъде на г-н Байкушев и той ще носи последиците на това не случване на проектите“, каза Стоянов.

За тежко финансово състояние и на ОФК "Пирин“ говори кметът Методи Байкушев, като по негови думи в сметките на клуба има 0 лева и също така има натрупани големи задължения за хиляди левове.

Бившият кмет Илко Стоянов намира и това твърдение за поредна лъжа.

"Излиза кметът на една община и лъже пред цялото общество. Казва, че има задължения към НАП, което не отговаря на истината. Той го преувеличава с близо 100 хил. лв., за да създаде една тежка картина. Изпуска това какво е истинското състояние на клуба и че вътре има и приходна част. Ако върнем лентата назад, то аз поех един клуб с около 1 милион лева задължения и без да бъде лицензиран. Успях да се справя с това – този клуб да бъде лицензиран и да получи лиценз за професионалния футбол, този клуб да остане в елитната група, този клуб да се класира сред 8-те най-добри отбора за купата на България и да бъде с много по-добър точков актив. Прави ми неприятно впечатление, че още преди да се е запознал с финансовото състояние, се изричат лъжи, пак за да се оправдава. Ако този сегашен кмет смята да го кара по този начин, то мога спокойно да кажа, че нищо добро не чака благоевградчани и той е в състояние след Нова година да е довел общината до бедствено положение“, поясни Стоянов.

В сряда Административен съд – Благоевград назначи три съдебни експертизи по оспорения избор за кмет на община Благоевград.

Жалбата срещу резултатите е подадена от страна на Илко Стоянов, който коментира, че обжалва резултатите заради ролята на машините в тях.

"На тези избори имаше нещо като феномен. Същия този кмет като кандидат за общински съветник получи само 399 мажоритарни гласа. Същевременно той получава 13 хил. гласа като кандидат за кмет на втори тур. Това, което прави впечатление е, че основните гласове той ги получава в секциите с машини. Неговата победа с малка разлика се получава точно в тези секции и аз искам да изясним как точно са функционирали самите машини. Включително със съответните експертизи, които са назначени Чак когато видим отворени бюлетините ще може да кажа повече информация. Ние сме длъжни да направим всичко възможно – ако е имало манипулации те да не се повторят“, обясни Стоянов.

Следващото заседание по делото е насрочено за 7 декември, като Стоянов се надява, че до тогава ще бъдат готови назначените три експертизи, което ще даде повече яснота за общата картина.